Saveti veterinara

Vatromet, petarde i kućni ljubimci

Božićni praznici i doček Nove godine i kod nas su asocijacija za vatromet i petarde i upravo zbog toga veliki broj vlasnika strahuje kako će njihovi ljubimci podneti te praznične dane koji su sve samo ne tihi i mirni.

Nudimo vam par saveta kako pomoći vašem ljubimcu u tim trenucima, a koji način ćete odabrati zavisi od intenziteta pokazanog straha.

Pripremite mirni kutak

Za ljubimce koji se boje i tresu od straha, po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi koji dolaze spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru, a možete mu pružiti i neku vrstu zanimacije koja će mu skrenuti pažnju od uznemirujućih zvukova i svetala. Bilo bi dobro na vreme pripremiti prostoriju u kojoj će Vaš ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine. Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno prema mestima gde će vatromet biti najjači. Spustite roletne ili na neki drugi način sprečite prodiranje svetlosti vatrometa u prostoriju. Pojačati zvuk televizora ili radija,i tako pokušati prekriti buku koja dolazi spolja.Pokušajte šetnju obaviti što ranije, kako biste izbegli izlazak u vremenu kada je pucanje najintenzivnije. Sve pripreme obavite na vreme, jer kad pucnjava i vatromet jednom započnu, a životinja se uznemiri, teško ćete je više uspeti umiriti. Nekoliko sati pre vatrometa smestite životinju u pripremljenu prostoriju, pojačajte televizor i dajte mu neku igračku koju najviše voli, neka se zabavlja s njom.

Najvažnije je da vlasnik bude smiren, jer kad životinja oseti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko oseti Vaš strah, to će je samo dodatno uzbuditi i uznemiriti.

Sredstvo za smirivanje

Postoje životinje koje se izbezume u trenutku kad započne pucnjava i koje ne možete ni na koji način smiriti. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, i u nekim slučajevima mogu čak biti i opasne za okolinu . Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji se može dati sedativ, koji će je smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osetljivost prema buci. To je najhumanije rešenje za izrazito uznemirene životinje, jer nekim psima treba i nekoliko nedelja za potpuni oporavak od pretrpljenog šoka.

U svakom slučaju, OBAVEZNO sklonite decu od takvih životinja u vreme kada su najuznemirenije, jer ,iako su inače mirne, u tim trenucima od straha mogu postati i agresivne.

Psi koji žive u dvorištima po pravilu nisu toliko plašljivi, jer su naučeni na grmljavinu, ali poneki plašljiviji psi pobegnu kada započne vatromet i pucanje petardi. Vrlo je važno takve pse staviti u kuću (garažu ili bilo kakav zatvoren prostor u kome će se osećati sigurnije), ali ukoliko nemate takvu mogućnost, osigurajte da pas ne može nikako pobeći, jer u trenutku panike, pas koji se oslobodi može završiti pod točkovima automobila.