Saveti veterinara

Nabavka psa?

Pas je verovatno najrasprostranjenija vrsta kućnog ljubimca i gotovo svi ljude vole pse. Međutim, ponekad se buduća briga o psu previše olako shvata, pa kad ljubimac napokon stigne u dom, stvarne obaveze za neke ljude postanu prezahtevne. Pre nego što dovedemo psa kao svog novog prijatelja  u svoj dom, trebamo dobro da razmislimo koliko vremena,volje i energije imamo na raspolaganju za brigu o psu. Pri odabiru rase imajte na umu pitanje dlake, veličina i zahtev za prostorom, bolesti. Odgovori na ova pitanja doneće odluku kojeg psa nabaviti, jer ipak sa njima treba da provedemo jedan veliki deo našeg života.

1.Dlaka

Svaki pas koji ima dlaku mora da se linja. Izuzetak su psi golokože pasmine. Dugodlaki psi zahtevaju često češljanje,gde se odstranjuje dlaka i podlaka. Kratkodlaki psi su praktičniji. Neki psi imaju krzno koje zahteva šišanje,što spada u dodtani trošak bar jednom u dva meseca.

2. Životni prostor i temperament psa

Ako ste često u prirodi,onda odaberite temperamentniju rasu kojoj treba puno fizičke aktivnosti jer ćete tako oboje uživati. Ako retko izlazite iz stana tražite one rase kojima ne treba kilometri istrčavanja dnevno. Veliki psi su ako imate dvorišta ili veće stanove, kao što i sami znate prostor u kome pas živi mora biti rasterećen od viška nameštaja,detalja i ostalih sitnica. Mali psi su za manje stanove i nežniji su samim tim život napolju u boksu bio bi mu naporan.

3.  Bolesti

Mužjaci i ženke se razlikuju po bolestima tako da je dobro da se raspitate kod veterinara šta je za vas prihvatljivije. Kada razmisljate o ženkama razmišljajte i tome da li želite da imate potomak odnosno štence. Kod nekih rasa potreban je i carski rez prilikom štenjenja.

4. Štene

Ako kupujete štene proverite da je štene napunilo određeni broj nedelja kako bi moglo da napusti svoju majku. Štene mora imati bistre oči,ne sme da ima naduven stomačić. Uši i nos moraju biti čisti. Štenci moraju biti vakcinisani i revakcinisani kako bi mogli da izaze napolje. Odmah ih izvodite napolje kako bi naučili da vrše nuždu samo kada su napolju. Gledajte da se zbližite sa vašim štenetom kako bi se osećalo sigurnije.