Saveti veterinara

Nabavka mačke?

Mačka je druga najrasprostranjenija vrsta kućnog ljubimca. Iako je mačka drugačiji tip kućnog ljubimca mnogo toga što važi za kupovinu ili nabavku za psa važi i za make. One takođe mogu živeti i do 20 godina. Za razliku od pasa mačke ne treba izvoditi van kuće. Različite vrste imaju različite potrebe kao i karaktere. Proveri da li mačka odgovara tvom načinu života.

Mačke sa pedigreom nisu nužno zdravije ili bolje od mačaka koje ga nemaju. Postoje neki zdravstveni problemi koji su češći kod određenih vrsta i treba se upoznati sa njima pre kupovine određene vrste. Prilikom kupovine mačaka sa pedigreom obavezno proverite sertifikat.

1.Ishrana

Saznajte šta je maca jela pre nego što ste je kupili i nastavite sa istom hranom,kako bi ste joj umanjili stres koji je doživela prilikom promene sredine. Ako želite promeniti hranu činite to postepeno mešajući novu i staru i polako povećavajte deo nove hrane. Najbolji izbor je superpremium hrana koja sadrži sve potrebne i izbalansirane sastojke koji će vašoj maci omogućiti normalan razvoj. Hranu prilagodite starosti mačke. Sveža voda uvek mora biti dostupna. Ponekad joj možete ponuditi i mleko za mace. Posude za vodu i hranu uvek održavajte čistim.

2. Wc za mačke

Mačke su vrlo čiste životinje i vrlo brzo naučiće da koriste wc. To je posuda sa rubom ili zatvorena sa vratima i filterom. Izbor peska za mačiji wc zaista je velik.- mirisni,upijajući.. Za sprečavanje neprijatnih mirisa postoje i mirisne granule koje se dodaju pesku ako je to potrebno. Morate redovno čistiti pesak.

3.  Spavanje

Mace spavaju čak 16 sati dnevno. Obezbedite im topao,udoban ležaj i postavite ga na sigurno mesto. Možete izabrati jastuk, plastične ili pletene krevete sa jastucima, otkrivene ili natkrivene..

4. Igra

Mace vole da se igraju,ali ih i vi morate terati na to. To je idealna prilika za druženje i zabavu a maci će sigurno dobro doći kretanje kako bi ostala u formi. Mačka je lovac, zato se igrajte lopticama, igračkama u obliku miša, pernatim igračkama. Mačke često oštre svoje kandže,grebanjem uklanjaju stari sloj sa površine kandži i time ih održavaju oštrima.

5. Vakcine

Mačke se vakcinišu protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Prvo vakcinisanje sprovodi se do 9 nedelja, sa razmakom od 4 nedelje. Posle toga dovoljno ih je vakcinisati 1 godišnje. Mačke starije od 3 meseca treba vakcinisati protiv besnila.