Saveti veterinara

Kako pripremiti ljubimca za veterinarski pregled?

Ukoliko se spremate s vašim ljubimcem posetiti veterinarsku ambulantu bilo bi dobro da znate na šta treba da obratite pažnju pre nego što odete. U nastavku donosimo pet važnih napomena kojih se treba pridržavati prilikom dolaska na veterinarski pregled:

1. Zakažite termin veterinarskog pregleda

S obzirom da određeni pregledi zahtevaju nešto više vremena, preporučujemo vam da zakažete termin jer će se na taj način veterinar moći u potpunosti posvetiti vašem kućnom ljubimcu i vama.

2. Pripremite dokumentaciju pre veterinarskog pregleda

Prilkom dolaska na veterinarski pregled ponesite sa sobom njegovu knjižicu,karton i postojeće nalaze  (krvna slika, nalaz urina, nalaz RTG/UZV, prepisane terapije ukoliko je uzima i sl.). Savetujemo Vas takođe da zapišete i vaša pitanja i/ili zapažanja jer se puno puta svima nama u sličnim situacijama dogodi da jednostavno zaboravimo što smo sve hteli da pitamo.

3. Posavetujte se s veterinarom o specifičnoj pripremi

Određene analize traže i posebnu pripremu. Primer, za UZV analize bešike,bešika mora biti puna, ukoliko ljubimac mora biti u anesteziji ne sme ništa da jede par sati pre toga i slično.To će vam Vaš veterinar svakako napomenuti.Ukoliko niste sigurni oko uputstva, nemojte se ustručavati da ponovo pitate ili tražite dodatno pojašnjenje, jer će se na taj način izbeći moguće odlaganje pregleda i dodatni stres.

4. Pripazite na vreme veterinarskog pregleda

Ukoliko se radi o analizama krvi nije nevažno da li pacijent mora biti praznog stomaka ili ne jer rezultati neki put zavise upravo od toga. Takođe, ukoliko je Vaš ljubimac na određenoj terapiji (lek za lečenje epilepsije, terapija za bolesti nadbubrežne žlezde i štitne žlezde) i želimo da proverimo njen rad, krv se mora uzimati u tačno određeno vreme.

5. Izbegavajte veće napore svog ljubimca

Na kraju, preporučujemo da pre dolaska na pregled izbegavate veće napore vaših ljubimaca u smislu dugih šetnji, trčanja, i sličnih aktivnosti, jer sve to može uticati na rezultate.