Saveti veterinara

Izbegnite zimske opasnosti i ulepšajte zimu svom ljubimcu!

Zima je vreme za igru u snegu – sanjkanje i pravljenje sneska. No, za kućne ljubimce ona predstavlja jedinstven izazov. Svaka njuškica voli da se igra na snegu i zaviriti ispod snežnog pokrivača. Mačke,vole skakati u sneg, dok ga psi obožavaju razbacivati i valjati se.

Zima, sneg i kućni ljubimci

Hladnoća i sneg mogu biti vrlo opasni za pse i mačke, pogotovo one koji nisu navikli na temperature nisko ispod nule. Osim opasnosti od prehlađivanja i dermatoloških problema, postoje i proizvodi koje koristimo u zimsko vreme, a mogu za njih biti potencijalno otrovni.

Donosimo nekoliko saveta koji će pomoći da u hladnijim mesecima Vaši ljubimci budu sigurniji, a njihova igra na snegu bezbrižna:

1. Očistite šape i stomak svom ljubimcu nakon igre na snegu

Javne službe i građani koriste različita sredstva za odleđivanje puteva kako bi ulice i prilazi objektima bili sigurni za hodanje ili vožnju. Nakon povratka sa igre na snegu u šapama Vašeg ljubimca možda su zaostala neka od njih. So na ulicama može izazvati dermatološke probleme na njihovim šapicama. Po povratku na toplo i suvo pas ili mačka mogu pokušati lizati šape kako bi ih očistili. Pobrinite se da to učinite pre njih.  Ne zaboravite očistiti i područje stomaka kad dođu sa hladnoće. Nije na odmet uzeti suvu krpu te ih nakon igre na snegu dobro osušitit.

2. Ne dopustite im da jedu sneg

Za vreme igre na snegu ljubimci često znaju da jedu sneg. To svakako pokušajte izbeći. Jedenje snega, posebno kod mladih, može uzrokovati gastroenterološke probleme, pa se mogu pojaviti povraćanja i dijareja.

3. Proverite spoljnu temperaturu

Pre igre na snegu razmislite da li Vaš ljubimac podnosi niske temperature. Mačkama i kratkodlakim psima, pa čak i krznatim pasminama poput haskija, niske temperature mogu doneti probleme. Ako svoje ljubimce držite van svog doma obezbedite im odgovarajuće toplo sklonište. Po vrlo hladnim i snežnim noćima pustite ih unutra, biće Vam zahvalni. Pobrinite se da psi imaju toplu posteljinu, poput slame ili druge odgovarajuće postelje. Ako držite ljubimce u domu, pazite da ne spavaju na hladnom podu i sklonite ih s promaje. Omogućite im i topli pokrivač.