Saveti veterinara

Hoteli za pse – Što sve trebate znati?

Niko vas ne može zameniti u životu vašeg ljubimca, ali postoje situacije zbog kojih, na neko vreme, morate biti razdvojeni. Razlozi tome mogu biti različiti:

– odlazak na godišnji odmor ili neko drugo putovanje na koje ne možete povesti svog ljubimca vrlo su stresne situacije za vašeg psa poput višednevnog renoviranja stana (kuće).

– dolazak gostiju alergičnih na pseću dlaku.

– Vaš odlazak na višednevno bolničko lečenje.

Svaki vlasnik psa svojem ljubimcu želi omogućiti najbolje uslove za život. Odgovaran vlasnik u takvim situacijama svog psa neće ostaviti na milost ulice, nego će ga ostaviti na čuvanje kod poznanika ili u hotelu za pse.

Prednosti smeštaja u hotel za pse su višestruke, ali pre nego što se odlučite u koji hotel za pse ćete smestiti svog ljubimca, proverite kvalitet njihove usluge. Dobar hotel za pse obezbediće  vašem psu sve što je potrebno kako bi se za vreme koje nije sa vama osećao sigurno i ugodno:

Zatvoreni ili otvoreni smeštaj

Stambeni smeštaj vašeg ljubimca u hotelu za pse trebao bi biti sličan onome na kakav je pas navikao. Ako se radi o psu koji većinu vremena provodi u stanu, proverite da li hotel za pse ima takve smeštajne jedinice, a ako je vaš ljubimac dvorišni pas proverite da li hotel ima mogućnost otvorenog smeštaja. Zatvoreni prostor hotela za pse trebao bi psima obezbediti dovoljno svežeg vazduha i odgovarajuću temperaturu. Osim što je važno da prostor u kojem psi borave bude uredan i čist, važno je i koliko će se neko posvetiti vašem ljubimcu i njegovim potrebama. Dnevne aktivnosti – šetnja, igra i druženje s drugim psima.

Kvalitetna ishrana i stalan pristup svežoj vodi

Neki hoteli za pse imaju mogućnost da prilikom ostavljanja psa donesete neke od njegovih omiljenih stvari (ćebence, igračke…) koje će ga podsećati na dom.

Raspitajte se koliko vremena psi provode na otvorenom, a koliko u boksovima, borave li u boksevima sami ili imaju društvo, po kom kriterijumu osoblje hotela vrši odabir koji će psi deliti boks ili se zajedno igrati na otvorenom prostoru. Psi koji se agresivno ponašaju prema drugim psima trebali bi biti odvojeni od ostalih pasa. Takođe stariji psi trebali bi biti u društvu pasa koji su mirnijeg karaktera. Kvalitetni hoteli za pse pobrinut će se da Vaš pas dnevno provede dovoljno vremena na otvorenom, u šetnji, igri i druženju sa drugim psima.

Za vreme smeštaja u hotelu za pse, pse treba hraniti onako kako su se i ranije navikli. Ako vašem psu nije važna određena hrana raspitajte se koju hranu nudi hotel za pse. Neki hoteli za pse nude mogućnost da vašeg ljubimca hrane s hranom koju ste mu sami doneli. Takođe, ne zaboravite se raspitati o pristupu vašeg psa svežoj i čistoj vodi.

Naki hoteli za pse primaju i štence, ali zahtevaju da su vakcinisani i da se s tim slaže vaš veterinar.

Veterinarski nadzor

Pre smeštaja u hotel za pse proverite zdravstveno stanje svog psa. Hoteli za pse ne mogu biti odgovorni za bolesti nastale pre dolaska u hotelu za pse, posebno infektivne prirode, zbog toga što  se pas nalazio u inkubacijskom periodu bolesti, kada se bolest klinički ne manifestuje i ne može se dijagnostikovati. U ovakvim slučajevima hotel će se pobrinuti da psa poseti veterinar i da prima terapiju, čije troškove će snositi vlasnik. Raspitajte se na koji je način psima obezbeđena veterinarska pomoć jer bi svaki hotel za pse morao biti u mogućnosti psima pružiti veterinarsku pomoć nezavisno o dobu dana ili noći.

Takođe, hoteli za pse neće snositi odgovornost za probleme nastale iz zdravstvenih stanja koje je nemoguće predvideti, sprečiti, dijagnostikovati i tretirati (stanje šoka, anafilaktičkih i drugih alergijskih reakcija, moždani i srčani udar i druga slična hitna stanja čiju će procenu obaviti veterinar). U ovakvim slučajevima hotel se treba pobrinuti da učini sve što je potrebno kako bi posledice stanja bile minimalne i da vlasnik bude obavešten i uključen u sve odluke koje se tiču terapije.

Zaobiđite simptome nelagode i agresivnosti

Već i kratko odvajanje od vlasnika za psa može biti stresno i prouzrokovati emocionalne probleme poput straha od odvajanja (separacijska anksioznost) koji se iskazuju nizom nepoželjnih ponašanja: lajanje, zavijanje, obavljanje nužde u stambenom prostoru, destruktivno ponašanje… Zato, pre ostavljanja u hotelu svom ljubimcu možete nabaviti ogrlicu s psećim smirujućim feromonima koji će ga opustiti za vreme odvojenosti od vas.

Agresivni psi utiču na psihološku stabilnost drugih pasa te može doći do sukobljavanja i međusobnog povredjivanja pasa. Neki hoteli za pse neće prihvatiti agresivne pse pa ćete morati potražiti alternativni smeštaj.

Rezervišite smeštaj unapred

Tokom letnjih meseci (jun,jul,avgust), skijaške sezone (decembar,januar,februar) i za praznike potrebno je napraviti rezervaciju termina boravka,jer su hoteli za pse obično bukirani već mesec dana unapred.

Procenite da li je baš taj hotel za Vašeg psa,

Ono osoblje hotela za pse koje će Vas utešno uveriti da nemate o čemu brinuti, a da se prethodno nisu raspitali o ponašanju vašeg psa, zdravlju, ishrani, dnevnim navikama i njegovom potrebom za dnevnom aktivnosti,takve hotele za pse zaobiđite, a psa ostavite samo tamo gde se iskreno zanimaju za njegove potrebe.