Saveti veterinara

5 ključnih pitanja: Kako odabrati pravog kućnog ljubimca?

Razmišljate li o novom članu vašeg doma? Odabir psa, mačke ili nekog drugog kućnog ljubimca predstavlja veliki izazov, posebno ako već ranije niste imali kućne ljubimce. Traži ćete mnoge odgovore na brojna pitanja, a pre nego što postavite pitanja gde ćete držati novog člana vašeg doma, kakvom hranom ćete ga hraniti, kakve igre i igračke mu želite pružiti, pred vama je odluka. Da bismo Vam u njoj pomogli, donosimo pet ključnih pitanja o kojima trebate razmisliti pre nego što se odlučite dovesti kućnog ljubimaca u Vaš dom.

1. Kakav kućni ljubimac je dobar za mene i moju porodicu?

Ako u porodici imate malu decu ili starije osobe, koji bi takođe vodili brigu o novom ljubimcu, u tom slučaju nemojte izabrati pasminu koja je jako aktivna, snažna i koja zahteva puno šetnje ili posebne veštine da bi se o njoj isti mogli brinuti. Takođe, nemojte birati štence u najranijem uzrastu, ako su vam i deca u sličnom uzrastu (deca do tri godine starosti), jer vrlo često dolazi do povrede životinje budući da ih mala deca smatraju igračkama. Deca u tom uzrastu nisu u stanju razumeti temperament psa, pa treba izbegavati rase koje su manje tolerantne prema deci.

Pre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, zapitajte se koliko slobodnog vremena imate, živite li u stanu ili u kući. Izbor male ili velike rase pasa može zavisiti od toge da li živite u stanu ili u kući. Možda je bolji izbor mačka, ptica, sitni glodar ili akvarijum sa ribicama. Ako živite u kući i imate dvorište upitajte se kolika je njegova površina i da li je ograđeno? Svakako imajte na umu udobnost i sigurnost koji su potrebni vašem novom kućnom ljubimcu.

Pre uzimanja kućnog ljubimca vrlo je važno proveriti je li neko od članova vaše porodice alergičan na životinjsku dlaku ili perje.

2. Ko će biti odgovoran za novog člana porodice?

Odgovoran za sve osnovne potrebe novog ljubimca treba biti jedan od odraslih članova porodice. Potrebe vašeg ljubimca ne smeju biti zanemarene, a to se može dogoditi zbog drugih obaveza mlađih članova porodice. Decu i tinejdžere uvek treba učiti koliko je bitno odgovorno se brinuti o novom prijatelju. To možete postići tako što ćete sa nijma podeliti neke od obaveza poput šetnje, češljanja, pranja šapa nakon šetnje i slično.

3. Mogu li sebi i svojoj porodici priuštiti kućnog ljubimca?

Nemojte zaboraviti da troškovi za jednog kućnog ljubimca, na godišnjem nivou, premašuju troškove njegove kupovine. U osnovne troškove treba uključiti hranu, prateću oprema (povodci, ogrlice, ležaljke, igračke, četke…), veterinarske troškove, profesionalno šišanje (ako to rasa zahteva), a ako živite u kući i troškove za odgovarajući boks, odnosno kućicu i ogradu.

4. Jeste li spremni obavezati se dugoročno?

Kada uzmete kućnog ljubimca to znači da ste do kraja njegovog života odgovorni za njegovo dobro zdravlje i srećan život. U proseku to traje 2-6 godina za sitnog glodara, 13-15 godina za psa, 15-18 godina za mačku, a preko 50 godina za neke vrste papagaja.

5. Jeste li spremni od svog ljubimca učiniti uzornim ljubimcem?

Dobro izdresiran ljubimac je velika radost i zadovoljstvo kako za vlasnika, tako i za okolinu u kojoj žive. Loše vaspitan ljubimac, opasan ljubimac koga vlasnik nije u stanju kontrolisati, predstavlja potencijalnu opasnost za sve koji sa njim dolaze u kontakt. Budite odgovorni prema svom ljubimcu, prema sebi i prema drugima.